Een oase van rust in eigen stad

Geplaatst: 29-07-2017

 

Een oase van rust in eigen stad

Auteur: Natascha French


Verborgen achter vele hoge bomen, ligt een vakantiebestemming. Aan de Voorweg huist al zeventien jaar camping De Drie Morgen, maar voor wie dit niet weet, kan dit altijd een geheim blijven. Vlak voor de rotonde op de Amerikaweg wordt de camping wel degelijk aangeduid met een klein bordje maar wie over de Voorweg zelf rijdt, zal niet snel opmerken dat er achter een van de boerderijhuizen zo'n vijfentwintig mensen hun rust hebben gezocht op het campingterrrein.

Roer

De familie Van Dam besloot in 2000 het roer om te gooien als 'noodsprong', vertelt de man des huizes, Henk van Dam. Sinds 1986 runde de familie hier een akkerbouwbedrijf, vorig jaar heeft ze besloten er mee op te houden. de camping was een manier om extra inkomsten te kunnen genereren. Zelf zit Henk al zo'n vijftig jaar in de akkerbouw; toen hij 20 jaar oud was werd hij boer. "De regels veranderden op een gegeven moment continue, dan mag je dit weer niet en dan moet het weer zo. Op een gegeven moment begon het me tegen te staan. We moesten iets anders bedenken", vertelt hij als hij samen met zijn echtgenote aan de keukentafel zit.

"In eerste instantie vroegen we ons wel af of het zou werken. Wat moeten die mensen hier in Zoetermeer?, dachten we", vertelt zijn vrouw Ria. "Zelf waren we geen campeerders maar we besloten de sprong te wagen." De keuze bleek al snel een succes. Van 1 april tot 31 oktober worden er nu zo'n zesduizend overnachtingen geboekt op het terrein. "Het is mijn best gewas tot nu toe", vertelt Henk lachend. Gasten komen uit het binnen-, maar ook uit het buitenland, zoals Amerika, Australie, Zuid-Amerika en Japan. Met veel van hen bouwt het echtpaar een goede band op, waardoor de gasten een vakantie later weer voor Zoetermeer kiezen.

Lokale producten

Vlak aan het erf is een klein winkeltje gebouwd, waar onder andere lokale producten te koop zijn. Een stel haalt nog snel iets, voordat het er een dagje op uit gaat op de fiets. "Daarom komen de mensen denk ik hier naar toe. Je kunt als ware overal heen fietsen, Den Haag, Leiden, Alphen aan de Rijn, Wassenaar. Zoetermeer ligt precies in het midden", aldus Ria. De doelgroep bestaat voornamelijk uit 50-plussers, soms komen er ook gezinnen met kinderen. Het echtpaar let wel goed op wie er komt. regelmatig maken ze mee dat er ook gasten aankloppen die niet op vakantie gaan maar een plek zoeken om hun caravan te stallen. "Dat willen we niet. We hebben alleen toeristische plekken en zorgen er dan ook voor dat er alleen mensen komen die de juiste bedoelingen hebben",vertelt Henk.

Het grootste verschil met de akkerbouw is volgens Henk en Ria toch wel het vele contact met de mensen. Van april to oktober lopen de mensen af en aan op het erf. Om hen te vermaken op zaterdagavond is er een 'Praethuys' gemaakt, waar een drankje gedronken kan worden, tafelvoetbal kan worden gespeeld of rustig een boekje wordt gelezen. "In eerst instantie maakten we dat voor de mensen die in een tent slapen en even onder een droog dak willen zijn als het erg veel regent. Op zaterdagavond schenken we nu koffie en kan iedereen bij elkaar komen" , aldus Ria. "Dat is vaak reuzegezellig", vult haar man aan. "Het is nooit saai. We maken altijd met iedereen een praatje. Dat is erg leuk", gaat Ria verder.


Na de hevige regenval afgelopen week, komt het zonnetje rond twee uur in de middag weer tevoorschijn. Van de vijfentwintig plekken die er zijn, is er een behoorlijk aantal bezet. Jaap(70) en Marianne van Dam(68) komen al zo'n zeven jaar naar de camping. "We vonden de camping op internet toen we zochten naar een plek in deze omgeving, omdat onze zoon hier woont. Dan kunnen we elkaar wat vaker zien", aldus Jaap. De twee komen uit schoonhoven, hebben er net een weekje opzitten en blijven nog drie weken. "Soms gaan we ook naar huis als we iets moeten doen", vertelt Marian. Jaap: "Het is gewoon fijn om een plek te hebben waar we lekker buiten kunnen zijn. We gaan naast dit uitstapje vaker op vakantie in het jaar. We hebben nu de tijd."

In eerste instantie beschouwde het stel Zoetermeer niet als vakantiebestemming. "Het verbaasde ons dat hier zoveel natuur te vinden is. We zagen Zoetermeer als een stad met veel hoogbouw maar dat scheelt echt enorm. We doen best veel in de omgeving. we gaan op de fiets naar Delft of Den Haag maar ook even naar het Stadshart. Bovendien is het fijn dat er op het campingterrein geen auto's staan", aldus Marian. Regelmatig maken ze een babbeltje met de eigenaren, die toevallig dezelfde achternaam hebben. "De zaterdagavonden zijn altijd gezellig. Laatst moesten we ergens heen, maar binnenkort zijn we er weer bij", vertelt Marian.

Zonnetje

Terwijl de vakantiegangers verder lezen in hun tijdschrift en van het zonnetje genieten, zorgen Henk en Ria ervoor dat alles in orde is op het terrein. De twee hebben er hun handenvol aan maar na de maand oktober is het weer een stuk rustiger. 'Dat is dan ook wel weer fijn maar na een paar maanden vind ik het toch wel weer leuk als het april wordt en de mensen weer langskomen", aldus Ria.Bron: AD zaterdag 29-07-2017
Auteur: Natascha French
Foto's: Peter Franken


« Nieuws overzicht