Opening camping uitgesteld

Geplaatst: 07-04-2020

Na maanden van hard werken zou de verplaatste camping De Drie Morgen op 1 april op de spiksplinternieuwe locatie in de Nieuwe Driemanspolder openen. Maar daar haalde het coronavirus een dikke streep door.

Het gras werd vorig jaar najaar gezaaid, de bomen werden geplant en de leidingen werden gelegd. Inmiddels staat alles in groei en bloei op camping De Drie Morgen, die helemaal klaar is om gasten te ontvangen. Tot twee dagen voor de opening waren Ria van Dam en haar partner in de veronderstelling dat de eerste gasten voor hun camping dan ook in aantocht waren. De eerste boekingen waren inderdaad gedaan, dus daar lag het niet aan. Het was de persconferentie van het kabinet die het stel op andere gedachten bracht. ,,Na de persconferentie met minister-president Rutte trokken we zelf de conclusie dat we in ieder geval tot 4 mei geen gasten kunnen ontvangen."

De reden: sanitair op campings en recreatieparken dient gesloten te blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het mooie, nieuwe sanitairgebouw, de trots van het echtpaar Van Dam, kan dus niet in gebruik worden genomen door hun campinggasten. ,,Onze gasten hebben water nodig en moeten gebruik kunnen maken van het toilet. Nu we ze dat niet kunnen bieden, moet de camping wel gesloten blijven."

En dat is pijnlijk. Camping De Drie Morgen ontving al ruim twintig jaar gasten aan de Voorweg, de locatie waar de camping eerst gevestigd was. De familie Van Dam besloot naar de Leidschendamseweg 3 te verhuizen vanwege plannen met het groene gebied tussen de camping en Leidschenveen. Die onderging namelijk een complete metamorfose vanwege de Nieuwe Driemanspolder, de nieuwe plek van De Drie Morgen. Een fiets- en wandelgebied met veel water.

Met 90 plekken is de camping nu bijna drie keer zo groot als de vorige. De nieuw aangekondigde maatregelen hebben een groot effect. ,,De stemming in huis was dinsdag niet zo leuk. Je bent al zo lang gewend om mensen te ontvangen en daar keken we nu weer naar uit. Maar het is niet anders. We zijn tenminste allemaal gezond."

Voor de periode Pasen, Pinksteren en Hemelvaart stonden aardig wat gasten op de lijst met reserveringen. Die tijd kende op de vorige camping altijd een bezettingsgraad van 100 procent. Op de grotere camping had Van Dam in ieder geval gedacht dat ruim 75 procent van het aantal plekken bezet zou zijn. Dat percentage is nu teruggebracht naar exact nul. Niemand die dat had kunnen voorspellen. ,,Ik heb contact met onze gasten opgenomen om te vertellen dat de camping voorlopig dicht blijft. Je merkt dat de mensen er alle begrip voor hebben", zegt Van Dam.

Positief

De eigenaresse probeert positief te blijven onder de bizarre omstandigheden. ,,Niemand heeft baat bij mopperen. Het is niet allemaal zwart of wit. Soms is het grijs; de ene keer wat lichter en de andere keer wat donkerder." De financiële gevolgen zijn in ieder geval nog niet 'rampzalig', volgens de optimist. ,,We leven bij de dag. Er is in ieder geval nog een buffer."

Tot 4 mei zullen de campingeigenaren er in ieder geval alles aan doen om de kampeerplek nóg beter te maken. Zo moeten bij het sanitairgebouw nog even de puntjes op de i worden gezet. ,,We hebben nu de tijd om het af te maken. Hopelijk kunnen we in mei alsnog open."

Campings en recreatieparken in regio's als Rijnmond hebben op last van burgemeester Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), hun deuren al eerder moeten sluiten. De druk op de zorg, maar ook op supermarkten, zou door een grote toestroom van toeristen te hoog worden.

« Nieuws overzicht